1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. На 15 април ЕК ще представи проект за реформа на регламента за ГМО

На 15 април ЕК ще представи проект за реформа на регламента за ГМО

Според регламента е предвидено държавите-членки да могат да се изключват от общия процес на допускане на ГМО продукти

На 15 април Европейската комисия ще представи проект за реформа на регламента, който определя правилата за допускането на генномодифицирани храни и фуражи на пазарите на Съюза. Президентът на Комисията Жан-Клод Юнкер има намерение да предостави на страните-членки сами да решават дали ще внасят ГМО от трети страни или не.

Дискусиите по въпроса трябва да приключат следващата седмица. Идната сряда Европейската комисия ще представи проекторегламента, една седмица по-рано от предвиденото. 

Според регламента е предвидено държавите-членки да могат да се изключват от общия процес на допускане на ГМО продукти и да забраняват търговията с вече разрешени на европейско ниво култури на тяхна територия. 

До момента обаче Комисията не е взела окончателно решение. Заради широкомащабните последствия, които новият регламент би имал за вътрешния пазар, се очаква някои комисари да се изкажат против. Преди реформираните правила да влязат в сила, те трябва да бъдат одобрени от страните и от Европейския парламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.