1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. На 29 януари изтича срокът за превод на дължимите суми от производителите на мляко със закупени квоти

На 29 януари изтича срокът за превод на дължимите суми от производителите на мляко със закупени квоти

Снимка:

Всички одобрени ще бъдат проверявани на място, веднага след извършване на превода

На 29 януари изтича срокът, в който всички производители със закупени млечни квоти, трябва да преведат дължимите суми в Държавен фонд „Земеделие” - Разплащателната агенция. Още в края на миналата година фондът е изпратил уведомителни писма до всички 131 одобрени да закупят квота производители. В срок до един месец от датата на изходящия номер в писмото, те са длъжни да се издължат на институцията. В уведомителното писмо е посочена банкова сметка на ДФ „Земеделие”, по която трябва да се извършва превода на дължимите суми. До момента е извършен превод от 99 от одобрените лица, което води до забавяне на изплащането на сумите на производителите на мляко, чийто заявления за  продажба на млечни квоти също са одобрени.

Ако по някоя от одобрените заявки за закупуване не се извърши превод на дължимата сума, свободните количества ще бъдат публикувани на интернет страницата на ДФ "Земеделие", с определен минимален срок за подаване на заявление за закупуване. Ако тези количества не бъдат закупени, те остават притежание на този, който ги продава, като 5-те %, съгласно нормативната база няма да му бъдат възобновени (количествата, удържани в полза на Национален резерв).

На всички одобрени за продажба на квота производители ще бъде извършена проверка на място, веднага след извършване на превода на сумите и след издаване на удостоверенията за продадените количества.

Съгласно националното законодателство в България се прилага покупко – продажбата на квоти на фиксирани цени, които се определят със заповед на министъра на земеделието и храните. За квотната  2009 - 2010 утвърдената фиксирана цена е 0.10 лв. за килограм краве мляко с масленост 3,8 %.



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.