1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. На 6 януари над 2500 тютюнопроизводители от цялата страна излизат на протест в Харманли

На 6 януари над 2500 тютюнопроизводители от цялата страна излизат на протест в Харманли

Поводът е закъсняващата изкупна кампания на тютюна от сортова група „Басми”

Над 2500 тютюнопроизводители от цялата страна излизат на протест в Харманли на 6 януари. Това съобщи Асен Кичуков, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, цитиран от Радио "Фокус”. Заявлението за протест е пуснато, той е обявен за 10.00 часа, на входа на Харманли, на път Е-80, от лявата страна на реката, на паркинга срещу автогарата. Поводът за протеста е закъсняващата изкупна кампания на тютюна от сортова група „Басми” реколта 2013 година и по-ниските цени спрямо миналата година, каза Кичуков.

Тази година реколтата е била много добра, значително по-добра от миналогодишната, а изкупните цени са по-ниски с около 70-80 ст. за кг от миналата година. Всички тютюнопроизводители са на мнение, че бавенето на изкупната кампания се дължи на факта, че има картелно споразумение между фирмите, които изкупуват. Те искат да свалят цените надолу, за да получат по-евтина стока с по-високо качество. Кампанията е можело да започне още през ноември. През минали години това се е случвало. Тази година се оправдават с метеорологичните условия, но хората са били готови с балирането и кашонирането още в началото на декември.

Според Кичуков, алтернативната култура, която може да замени тютюна е качествения тютюн. За следващата година държавата е отделила 100 милиона лева за национални плащания от референтния период 2007 – 2009 година. В това отношение също има незадоволство, тъй като тези, които са започнали отглеждането на тютюн след 2009 година няма да получат никакви плащания - нито национални, нито директно. Това са около 10% от бенефициентите на ориенталски тютюн.

Гледането на тютюн у нас няма да има край, тъй като тук става въпрос за традиция и за социална политика. Това е поминъкът на над 200 000 души в България, дори много повече, каза Кичуков. В отглеждането на тютюн се включват дори децата от 2-3 клас нагоре. По този начин те си осигуряват парите за образование. Без тютюна те не могат да оцеляват, смятат от Асоциацията. Според Кичуков, хората в няколко държави по света вече узаконяват марихуаната, а ние спираме тютюнопроизводството, в което няма никаква логика. По-добре е да се гледа тютюн, отколкото марихуана, смята Кичуков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.