1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 130 фермери и 32 развъдни организации на Десетото Национално изложение по животновъдство в гр. Сливен

Над 130 фермери и 32 развъдни организации на Десетото Национално изложение по животновъдство в гр. Сливен

Снимка:

За две години е удвоен финансовият ресурс за сектора, обяви зам.-министър Цветан Димитров

„Благодаря на всички, които независимо от трудната година, намериха сили да дойдат тук и да покажат своите животни. Резултатите, които се постигнаха – 30 процента повишение на животните по селекционен контрол, повишена млечност, са благодарение на ръководителите и членовете на развъдните организации. Няма да пропусна и труда на служителите на Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството, които от няколко години полагат тежък труд този сектор да заеме своето достойно място. Уверявам ви, че министерството на земеделието и държавата полагат усилия да подкрепят този ваш самоотвержен труд. Само за последните две години финансовият ресурс, който се предоставя на сектора, е нараснал от 103 на 230 милиона”, обяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров при откриването на изложението. След десетина дни ще бъдат изплатени и националните доплащания към овцевъдите, говедовъди и биволовъди. Помощта е 200 лева на крава, 41 лева на овца и 350 лева на биволица, припомни Димитров.

Председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Десислава Танева се включи в церемонията по откриването на изложението с думите „ Поздравявам всички животновъди, които въпреки трудностите в сектора, помогнаха в нашата страна, той да бележи ръст. Надявам се и вярвам, че както досега успешно сме комуникирали с браншовите организации, ще продължим общата работа в този дух и за сектора ще продължи политиката на увеличено подпомагане според възможностите ни в момента. Пожелавам ви все така с любов и усърдно да се грижите за животните и да се трудите в нашата страна. Благодаря на министерството на земеделието, на министъра и заместник-министъра за разбиранията, за комуникацията между изпълнителна власт и браншови организации, за усилията, които се положиха и за допълнителното подпомагане, което получиха овощарите. Това се случи след разговорите и комуникациите, които водихме през годината. Изказвам моята сърдечна благодарност”.

Около 130 фермери и 32 развъдни организации участваха в изложението в Сливен. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов съобщи, че тази година изложителите са повече от миналата. „Това е нашето национално генетично богатство. Развъдната дейност беше в крах и се очакваше да бъде още по-тежко. За две години обаче говедата са се увеличили с 52,8%, биволите – с 11,5%, овцете – с 14,9%, козите – два пъти, запазил се е броят на котролираните свине, пчелните семейства и кошерите. Така че крахът, който предвещаваха, не се случи”, подчерта проф. Николов. Той набеляза две основни причини за това. Първата са приетите промени в законодателството през 2010-та, за които благодари на зам.-министър Димитров и Десислава Танева.

Целия материал за Десетото Национално изложение по животновъдство в гр. Сливен четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.