1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 2 милиарда тона ще бъде световното потребление на зърно

Над 2 милиарда тона ще бъде световното потребление на зърно

От това увеличение поне 9 милиона тона ще се паднат на пшеницата

Над 2 милиарда тона ще бъде световното потребление на зърно. Прогнозата  е на експертите от Международния съвет по зърното. Новият рекорд ще бъде с 8 милиона тона над досегашните предвиждания.

За консумация от хората са предвидени близо 700 милиона тона, посочват анализаторите от Лондон. Това са 10 милиона тона повече от предишната стопанска година.

От това увеличение поне 9 милиона тона ще се паднат на пшеницата. Потреблението на зърно за фуражи също ще се увеличи с 1 милион тона и ще достигне нов рекорд от 936 милиона тона.

Най-голям ръст ще има обаче при индустриалното потребление на зърнени продукти. То ще скочи с 12 милиона до 356 милиона тона, смятат експертите.

Междувременно стана ясно, че износът на зърно от Германия през новия сезон е значително по-малък, отколкото през предишните години. Това се дължи най-вече на силната конкуренция от Русия, както и на скъпото евро.

Страните от Северна Африка и Близкия Изток, традиционни вносители на германска пшеница, в момента купуват руска стока. Търговците във Федералната Република обаче се надяват през зимата ситуацията да се промени в тяхна полза, тъй като през студените месеци доставките от Русия са затруднени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.