1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 300 тютюнопроизводители от Хасковска област заплашват да блокират Народното събрание

Над 300 тютюнопроизводители от Хасковска област заплашват да блокират Народното събрание

Към момента неизкупени остават 150 т тютюн от районите на Свиленград, Пазарджик и Казанлък

Тютюнопроизводителите поставят ултиматум на кабинета – ако до 72 часа не се вземат окончателни решения и не се решат проблемите им, над 300 земеделски производители от Хасковска област ще блокират Народното събрание и ще запалят неизкупената продукция пред входа на депутатите.

Изкупната кампания стартира през януари с протестни действия. За съжаление, приключва пак с протестни действия. Това заяви в предаването „Преди всички“ председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

"Нашите координатори, които по населени места в тютюнопроизводителните региони бяха най-активни, в момента търпят наказателна акция от страна на търговските фирми с два акцента. Първо им се отказва да се изкупи продукцията, за която има двустранно подписан договор от страна на търговската фирма и тютюнопроизводителя, или когато предприемем действия и провокираме фирмата да си изпълни ангажимента, се измислят причини, че стоката е със занижено качество и съответно се получава два пъти по-ниска цена от нормалното. Има независими експерти, които вече се намесиха. Огледаха стоката, дадоха си становището и за това има съставен протокол", коментира той. Според него трябва да се върнат държавните експерти-оценители от миналото като арбитри между търговци и производители.

Филев посочи, че към момента неизкупени остават 150 тона тютюн от районите на Свиленград, Пазарджик и Казанлък. Стартирала е и подписка за отнемане на лицензите на 2 от компаниите, които не са били коректни.

Имаме тютюнопроизводител, който вече е на предела на силите си да издържи на това напрежение, и заплашва със замозапалване, подчерта Цветан Филев. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.