1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 40 милиона тона зърно ще ожънат германските фермери това лято

Над 40 милиона тона зърно ще ожънат германските фермери това лято

Прогнозите са тазгодишната реколта да бъде по-малка от миналогодишната

Над 40 милиона тона зърно ще ожънат германските фермери това лято. Прогнозите са тазгодишната реколта да бъде по-малка от миналогодишната. Причините за негативната прогноза са високите температури и липсата на валежи през последните седмици.

Най-силно от сушата са засегнати посевите в северните и североизточните части на Германия, докато на Запад и на Юг ситуацията с валежите е нормална. В северните провинции обаче от месец и половина не е валяло и това е довело до изсъхване на растенията, особено при ечемика, който на места с леки почви вече е узрял. Ако времето се запази, жътвата в тези региони ще започне още в края на юни.

Североизточна Германия не е единствената държава, засегната от сушата. Със същия проблем се борят Дания, Южна Швеция и Полша. Заради високите температури изоставането с две седмици, регистрирано през април, вече е наваксано.

Прогнозите за Германия са за близо 23 милиона тона пшеница, или с 1,5 милиона тона по-малко, отколкото през миналата година. От ечемик се очакват 8,4 милиона тона, при 9 милиона тона през 2017-та. С около 2,7 милиона тона реколтата от ръж остава на същото ниво, както и сладката царевица, от която фермерите ще приберат 4,3 милиона тона. До 4 милиона тона е занижена прогнозата за зимната рапица. Това е второто най-малко количество за последните 10 години. (DRV)

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.