1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 5 пъти е намаляло производството на пипер у нас за последните три десетилетия

Над 5 пъти е намаляло производството на пипер у нас за последните три десетилетия

Иновациите в сектора също струват пари

Над 5 пъти е намаляло производството на пипер у нас за последните три десетилетия! От Асоциация Български Пипер заявиха, че големите разходи за производство, работна ръка и недостатъчното подпомагане в сектора се оказват главната причина все по-малко стопани да отглеждат традиционния български зеленчук.

Председателят на организацията Данчо Кощилаков заяви, че около 1 500 лв. на декар са нужни на едрия земеделски производител, за да отглежда пипер. В разходите се включват инвестиции за семена, препарати, разходи за капково напояване, торове. Освен това, на 4 декара е нужен един работник.

Иновациите в сектора също струват пари, но не всеки зеледелски стопанин може да си ги позволи. За 2016-та година обвързаната подкрепа в сектора е между 95 и 100 лв. и според организацията е недостатъчна. По думите на председателя, изпълнителната власт не се вслушва в нуждите на българския пазар, преработка и износ.

Атанас Куковски от две десетилетия се занимава с пиперопрозводство. Със съдружниците си Стоян Бонев, Петко Кисьов и Стоян Христев стопанистват 40 хиляди дка земя и пасища. За пипера използват хибриди.

Земеделските производители взеха най-голямото отличие на асоциацията - първо място „Пиперопроизводител на 2016-та“ за над 150 дка.


Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.