1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 500 000 дка сорго могат да се отглеждат от български фермери

Над 500 000 дка сорго могат да се отглеждат от български фермери

ЕУРАЛИС СЕМЕНА, лидер в селекцията и разпространението на сорго, представи ползите от отглеждането на културата

Соргото, петата по важност зърнена житна култура в света, след царевицата, ориза, пшеницата и ечемика, беше основна тема в семинар-дискусията на тема „Как да спечелим, отглеждайки сорго”, организирана от ЕУРАЛИС СЕМЕНА.

Семинарът събра фермери и партньори на ЕУРАЛИС на ежегодна среща за представяне на резултати и най-добрите технологии в отглеждането на соргото у нас. Участниците обсъдиха особеностите в развитието на тази култура, както и изискванията, които трябва да се спазват при отглеждането й - по отношение на температура, влага, изисквания към почвата, сеитба, борба с плевели.

„Целта на семинара е да припомним що за култура е соргото, за какво се използва, да запознаем земеделските производители с особеностите при отглеждането й”, сподели г-жа Светлана Йорданова,  търговски мениджър за България. „Заедно с нашите партньори БАСФ, ЕКОФОЛ, РИМЕКС 1-ХОЛДИНГ (TITAN MACHINERY) и ПРОВИМИ искаме да покажем, че чрез подходящи хибриди, правилна агротехника, адекватна растителна защита и подхранване фермерите могат да спечелят, отглеждайки сорго. В България все повече фуражни заводи откриват предимствата на соргото за включване във фуражни смеси за крави, свине и птици. Реализацията на произведеното сорго е сигурна, тъй като вътрешния и външните пазари са отворени и предлагат добри изкупни цени. За съжаление се наложи разораване на доста площи със зимни култури, които спокойно могат да бъдат засети с нашите хибриди сорго. Предлагаме широка гама от различни по ранозрелост хибриди: ранния Квебек, средно ранните ЕС Ализе, ЕС Аркансиел, Солариус и Мистрал.

Всички хибриди освен с фунгицид са третирани и с Консеп  III – продукт на Синджента, който предпазва  соргото от фитотоксичния ефект на хербициди на база S-металахлор, с който  може да се третира срещу едногодишни житни превели. Хибридите на ЕУРАЛИС са с висок потенциал за добив, добра устойчивост на болести и произведеното зърно – с гарантирано качество – 0% танини и отлични хранителни стойности. Надяваме се чрез присъствието на представители на фуражните заводи и зърнотърговците да убедим производителите, че пазарът е сигурен”, допълни г-жа Йорданова.

Целия материал за семинара на  ЕУРАЛИС СЕМЕНА, свързан с отглеждането на сорго, четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.