1. Начало
 2. Новини
 3. Производство и преработка
 4. Над 500 000 дка сорго могат да се отглеждат от български фермери

Над 500 000 дка сорго могат да се отглеждат от български фермери

ЕУРАЛИС СЕМЕНА, лидер в селекцията и разпространението на сорго, представи ползите от отглеждането на културата

Соргото, петата по важност зърнена житна култура в света, след царевицата, ориза, пшеницата и ечемика, беше основна тема в семинар-дискусията на тема „Как да спечелим, отглеждайки сорго”, организирана от ЕУРАЛИС СЕМЕНА.

Семинарът събра фермери и партньори на ЕУРАЛИС на ежегодна среща за представяне на резултати и най-добрите технологии в отглеждането на соргото у нас. Участниците обсъдиха особеностите в развитието на тази култура, както и изискванията, които трябва да се спазват при отглеждането й - по отношение на температура, влага, изисквания към почвата, сеитба, борба с плевели.

„Целта на семинара е да припомним що за култура е соргото, за какво се използва, да запознаем земеделските производители с особеностите при отглеждането й”, сподели г-жа Светлана Йорданова,  търговски мениджър за България. „Заедно с нашите партньори БАСФ, ЕКОФОЛ, РИМЕКС 1-ХОЛДИНГ (TITAN MACHINERY) и ПРОВИМИ искаме да покажем, че чрез подходящи хибриди, правилна агротехника, адекватна растителна защита и подхранване фермерите могат да спечелят, отглеждайки сорго.

В България все повече фуражни заводи откриват предимствата на соргото за включване във фуражни смеси за крави, свине и птици. Реализацията на произведеното сорго е сигурна, тъй като вътрешния и външните пазари са отворени и предлагат добри изкупни цени. За съжаление се наложи разораване на доста площи със зимни култури, които спокойно могат да бъдат засети с нашите хибриди сорго. Предлагаме широка гама от различни по ранозрелост хибриди: ранния Квебек, средно ранните ЕС Ализе, ЕС Аркансиел, Солариус и Мистрал.

Всички хибриди освен с фунгицид са третирани и с Консеп  III – продукт на Синджента, който предпазва  соргото от фитотоксичния ефект на хербициди на база S-металахлор, с който  може да се третира срещу едногодишни житни превели. Хибридите на ЕУРАЛИС са с висок потенциал за добив, добра устойчивост на болести и произведеното зърно – с гарантирано качество – 0% танини и отлични хранителни стойности. Надяваме се чрез присъствието на представители на фуражните заводи и зърнотърговците да убедим производителите, че пазарът е сигурен”, допълни г-жа Йорданова.

Георги Георгиев, консултант на ЕУРАЛИС СЕМЕНА, изтъкна икономическите предимства при отглеждането на тази култура на неплодородни почви за всички зони в България, както и преимуществата й пред царевицата по време на сушави години. Според г-н ГЕОРГИЕВ сoргото е сред най-рентабилните и ниско рискови култури, които заслужават достойно място в сортовата структура на всеки един земеделски производител.

Регионалният мениджър за Североизточна България и старши технически експерт на ЕУРАЛИС Александър Костов представи в детайли технологията за производство на сорго през различните етапи - подготовка на почвата, сеитба, растителна защита и  прибиране на реколтата. Резултатите от демострационните опити, изведени през 2011 г. в районите на Шумен, Добрич, Враца и Дулово, отчитат изключително добри показатели. Внимание беше отделено и на представянето на хибридите от продуктовата листа на компаниятаза сезон 2012.

Гост на събитието бе и д-р Калин Сланев от Земеделския институт в гр. Шумен. Той представи пред присъстващите данни от дългогодишното изпитване на хибридите на ЕУРАЛИС, подчертавайки високите добиви на зърно, регистрирани през годините, както и съчетанието с къса вегетация и подходяща височина за механизирано прибиране.

Специално внимание се обърна на предимствата на тази култура при почвено-климатичните условия в България, както и неоспоримите качества на соргото като култура-заместител на царевицата поради аналогичното количество протеини и скорбяла, както и 0% съдържание на танин.

Други теми, които се дискутираха по време на семинара бяха възможностите за реализиране на реколтата, присъствието на соргото в менюто на селскостопанските животни, технологията за листно хранене и растителна защита, както и агротехниката, необходима за обработка на соргото.

На събитието присъстваха мениджърът на ЕУРАЛИС за България и Румъния г-н Флорин Константин, продуктовият мениджър за Румъния Дан Мафтей, както и Сорин Марару, който отговаря за региона с най-големи площи засяти със сорго в Румъния. Те споделиха своя опит с фермерите и дадоха ценни напътствия за реализиране на добри добиви.

Сред лекторите на семинара бяха г-н Върбан Върбанов (БАСФ България), г-н Димчо Джувинов (Провими България), г-жа Татяна Михайлова (Екофол АД), г-н Видьо Видев (TitanMachineryBulgaria).

 ПРОДУКТОВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА СОРГО (ФАКТИ)


Соргото е топлолюбиво растение, устойчиво на суша, и може напълно да замести царевицата, тъй като съдържа подобно количество протеини и скорбяла и има 0 % съдържание на танин. Предимствата на тази култура са: повишени хранителни качества; подобрена храносмилаемост, благодарение на пониженото съдържание на танини; добра алтернатива на царевицата и на други зърнени култури, използвани за храна за животни; висок потенциал за добив; по-ниска себестойност на производство спрямо царевицата. Оптималното хранително съдържание и нулевото съдържание на танини правят соргото достойна алтернатива на царевицата при изхранването на животни:

 • Птици – 25%-50% - в състава на фураж за пилета за месо и кокошки за яйца
 • Свине – 20%-40% - прасета за месо и за репродукция
 • Едър рогат добитък - 10%-20% крави за мляко и месо


В световен мащаб производството на сорго в цифри може да се представи така:

 •  Световно проиводство: 64 млн т./ година
 •  Световни лидери в производството на сорго: страни със сух климат - Нигерия, Индия, Аржентина, Мексико и САЩ

·   Най-големи вносители:

 • Мексико – 3 млн. т
 • Япония – 1,5 млн. т
 • ЕС – 0,6 млн. т


Най-големи производители в Европа:

 • Франция – 1 000 000 дка
 • Италия – 350 000 дка
 • Испания – 70 000 дка
 • Унгария – 50 000 дка
 • Румъния – 500 000 дка (прогноза за 2012 г.)

Най-голям износител на сорго: САЩ с над 5 млн. т на година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.