1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 7 милиона тона ечемик ще приберат стопаните в Украйна тази година

Над 7 милиона тона ечемик ще приберат стопаните в Украйна тази година

Това са 12 % по-малко от 2017-та

Над 7 милиона тона ечемик ще приберат стопаните в Украйна тази година. Прогнозата е на местни експерти. Това са 12 процента по-малко от 2017-та.

Със занижаването на прогнозата за ечемика пада и общото количество зърнени култури, които ще ожънат украинците. Сега очакванията са за 62 милиона тона, колкото бяха и миналата година. През април предвижданията бяха за повече от 65 милиона тона зърно, от които 7,8 милиона тона ечемик. Намалението се дължи основно на по-малкото площ, засята с тази култура. По данни на агроведомството в Киев нивите със зимен и летен ечемик са с 8 процента по-малко. Допълнително има спад и заради неблагоприятни метеорологични условия по време на вегетационния период.

В същото време анализаторите повишиха очакванията си за украинския износ на царевица. През следващата стопанска година той ще достигне 21 милиона тона, с 2,5 милиона тона повече, отколкото през настоящия период. За тазгодишната кампания с царевица са засети близо 5 милиона хектара, от които ще се прибере реколта в размер на 26 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.