1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 75% от площите с пшеница в Бургаска област са ожънати

Над 75% от площите с пшеница в Бургаска област са ожънати

Отчетеният среден добив към момента е 390 кг/дка

В Бургаски регион продължава жътвата на пшеница, съобщи Лидия Станкова, директор на Областната служба по земеделие, цитирана от Радио „Фокус”. От 679 хиляди декара вече са ожънати повече от 75%.

”Към момента почти приключва жътвата в Камено, Айтос и Карнобат, независимо от това, че там са и най-многото засети площи от тази култура. Отчетеният среден добив към момента от пшеницата е 390 кг/дка”, посочи тя. Най-висок е в общините, където жътвата е приключила.

Дъждовете са локални и периодични и пречат на прибирането на реколтата, разясни Станкова. За есенните култури тези дъждове не помагат, но са добре за пролетните култури, особено благоприятно се отразяват на слънчогледа.

Жътвата на ечемика в областта приключи в края на миналия месец. Тази година тя започна на 7 юни, значително по-рано в сравнение с предходни години, и в края на месеца бяха прибрани всички 282 хиляди декара от тази култура, каза директорът на Областната служба по земеделие. Отчетеният среден добив при ечемика е 341 кг/дка, средно за областта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.