1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 7800 тона пчелен мед е изнесен от нашата страна през миналата година

Над 7800 тона пчелен мед е изнесен от нашата страна през миналата година

Общото производство на лечебната храна у нас е около 10 000 тона

Над 7800 тона пчелен мед е изнесен от нашата страна през миналата година, от него само 4-5 на сто е бил биологична продукция. Това ниво е много високо и не е постигано през последните десет години, съобщи изпълнителният директор на Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелен мед и пчелни продукти в България Драгомир Драганов, цитиран от в. „Монитор”.  По негови разчети общото производство на лечебната храна у нас е около 10 000 тона.

През последните години в отрасъла има стабилизиране и се отчита сериозен ръст на производството. Цените на продуктите растат през последните две-  три години, а очакванията са и този сезон да няма промени. Пчеларството е икономически изгодна дейност, препоръчват от асоциацията. Независимо дали става дума за конвенционално или екологично производството. Биопроизводителите имат малко повече разходи и по-ниски добиви, което обаче се компенсира с по-добра цена, която е около 10-15 на сто над обичайната.

В същото време пазарът е доста сложен и има големи отклонения при реализацията, казва Драганов. При продажбата на краен продукт – мед в буркани, нещата изглеждат коренно различно. За съжаление съвсем малко български мед се търгува като краен продукт. Изнася се предимно суровина. Това засяга около 95 на сто от износа на страната ни. Всяка фирма, която иска да намери място на чуждите пазари, среща голяма съпротива, затова в чужбина може да се пробие само с по-високо качество и по-ниска цена.

Един от проблемите на родните производители е изключително малката консумация на мед в нашата страна, а всеки краен продукт по принцип е насочен първо към местния пазар. И в нашите магазини цената на меда е европейска В ситуация на криза обаче хората предпочитат да си купуват основни хранителни продукти вместо мед, независимо какви са хранителните му предимства. Има проблем и с неконтролираните продажби в търговската мрежа.

Основните усилия на организацията са насочени към информационното подпомагане на производителите и преработвателите и да се налагат толерантни отношения в бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.