1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Наказателна процедура срещу България заради неуголемените клетки за кокошки носачки

Наказателна процедура срещу България заради неуголемените клетки за кокошки носачки

Брюксел изисква действия по отстраняване на пропуските в прилагането на законодателството

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България и други 12 държави от Европейския съюз заради това, че не са изпълнили изискванията за уголемени клетки за кокошки носачки, предаде пресслужбата на институцията.

Еврокомисията е изпратила днес официално уведомително писмо с искане за предоставяне на информация от Белгия, България, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Полша, Португалия и Румъния, Унгария, Франция и Холандия. С него се изискват действия по отстраняване на пропуските в прилагането на законодателството на ЕС за хуманното отношение към животните и по-точно за забраната на неуголемените клетки за кокошки носачки.

Това е първата стъпка по процедурата за нарушение и държавите членки разполагат с два месеца, за да отговорят на официалното уведомително писмо. Ако те не реагират по удовлетворителен начин, Еврокомисията ще изпрати мотивирано становище, с което ще поиска страните да предприемат в двумесечен срок необходимите мерки. Следващата стъпка е изправяне пред Съда на ЕС.

От 1 януари в 2012 г. всички птицеферми в ЕС трябва да отглеждат кокошките си при малко по-хуманни правила от досегашните. Съгласно директивата площта на т.нар. уголемени клетки трябва да е минимум 750 кв. см при минимално 550 кв. см за все още действащите неуголемени клетки. Освен това обаче клетките трябва да са снабдени с гнезда за мътене, постели за кълване.

Според Брюксел неспазването на законовите задължения от държавите членки може да има последици за здравословното състояние на животните, но и да доведе до нарушаване на функционирането на пазара и до нелоялна конкуренция.

Страните от ЕС, "които все още разрешават използването на "неуголемени" клетки, поставят в неблагоприятно положение предприятията, инвестиращи в привеждането в съответствие с новите мерки", твърди Еврокомисията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.