1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Наложеното от Русия ембарго има негативен ефект върху родния пазар

Наложеното от Русия ембарго има негативен ефект върху родния пазар

Отрицателен ефект върху експорта от България обаче няма

Наложените от Русия забрани върху продукти от Европейския съюз нямат силен ефект върху експорта от България. За сметка на това ембаргото оказва негативна тенденция върху родния пазар.

През 2015-та износът на български стоки в посока Русия е бил на стойност 775 млн. лв. Според статистиката наложеното ембарго не е повлияло на страната ни. Засегнатите страни изнасят продукцията си за България. Пример за такъв тип политика е полската. Тяхното правителство субсидира ябълките родно производство, компенсации получават и от Общността. "Преди да ги е продал полският фермер вече има в себе си 0,75 ст., той ги изнася за България за 10 - 15 евро цента, а на нашия производител себестойността му е 0,80 ст. - 1 лев. На практика той вече не е конкурентноспособен на собствения си пазар, защото техните ябълки са и качествени. Не са обаче само техните ябълки, идват и млечните продукти от Германия, и още много други вносни стоки", обясни доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Русия въведе забраната за внос на някои селскостопански продукти през 2014-та. Това се случи в отговор на европейските санкции за руския бизнес, въведени след анексирането на Крим. Българският експорт преди това не е бил голям, пример са киселите краставички. "Не сме изнасяли за Русия, за съжаление, от 20 години насам - това сочи статистиката. В същото това време Полша е утроила износа си на зеленчукови консерви за Русия, а Полша като география и екология е с много по-неблагоприятни условия за производство на зеленчукови консерви", коментира доц. Боюклиев.

Когато се говори за загуби от наложеното ембарго не трябва да се сочат само преките загуби, но и косвените. Вторите са по-големи и оказват по-сериозно въздействие върху родния пазар.

Автор: Яница Марова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.