1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Намаляват ДДС върху птичето месо в Унгария

Намаляват ДДС върху птичето месо в Унгария

Други страни също предприемат мерки за насърчаване на производството на месо

Продажбите на домашни птици в Унгария може да се увеличат с 5 на сто през следващата година, след като правителството реши да намали данъка върху добавената стойност на пилешкото. Това съобщават представители на индустрията в страната.

Намаляването на ДДС от 27 на 5% ще доведе до укрепване на вътрешното потребление. Решението е прието от унгарския парламент през юни 2016 г. Това позволява намаляване на данъчните ставки за птиче месо и яйца. Новите тарифи ще започнат да се прилагат от Министерството на финансите на 1 януари 2017-та

Производители отдавна призоват правителството да намали ДДС върху птичето месо, подобно на свинското. Будапеща снижи данъка върху свинското месо до 5% от 1 януари 2016 г. Това е предшествано от редица допълнителни стимули за производителите. Предоставени са 5 милиона евро държавна помощ на местните животновъди с цел да се удвои броят на свинете от около 3 млн. през 2014 г. до 6 млн. към 2020 г. Птичето месо доминира на пазара в Унгария, като годишно унгарците потребяват средно по 32 килограма.

Други страни също предприемат мерки за насърчаване на производството на месо. В съседна Румъния правителството намали ДДС върху месото и месните продукти от 24% на 9% още през юни 2015 г. Според местните играчи в индустрията, решението е допринесло значително за стимулиране на вътрешното търсене, както и за борбата с укриването на данъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.