1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. НАП извършва проверки в зърнения сектор

НАП извършва проверки в зърнения сектор

Снимка:

Има източване на голямо ДДС, заяви министър Найденов

Правят се доста сериозни проверки от НАП в зърнения сектор, информира в сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той потвърди, че има източване на голямо ДДС в този сектор. Министърът каза, че при всички случаи ще има арести по този случай.

През тази година зеленчукопроизводителите вземат 30 млн. лв доплащане извън евросубсидиите. Отделно от това те ще бъдат компенсирани с още 3 млн. лв. заради градушките и студовете. Големият проблем в България е кой да се занимава с овощарство и зеленчукопроизводство, каза Найденов. В Турция и Македония не покриват критериите на ЕС и затова имат по-малък разход на инвестиции. Затова в България се насочват средства от зърнопроизводство към овощарство, добави земеделският министър.

В момента на пазара 90% от плодовете и зеленчуците са българско производство. Според производители обаче българските зеленчуци и плодове се гледат по-трудно, тъй като вносните семена дават по-голяма реколта.

По отношение на зърнопроизводството Найденов съобщи, че през миналата година са произведени 4,2 млн. т зърно, през тази година реколтата ще бъде 3,7 млн. т. Това обаче ще бъде по-качествено зърно, каза Найденов. За изхранването на България са необходимо 1,5 млн. т, така че до вдигане на цената на хляба няма да се стигне.

"Не можем да ограничаваме хотелиери, които са направили инвестиции в тризвездни хотели при предлагането на all inclusive", каза още Мирослав Найденов. Предложението на БАБХ да се забранява предлагането на тези услуги обаче няма да се приеме. "За да не се получи напрежение в сектора, ще се срещна с Асоциацията на хотелиерите", изтъкна още министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.