1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Наполовина са намалели земеделските производители в Кърджали

Наполовина са намалели земеделските производители в Кърджали

Предстои масирана разяснителна кампания сред стопаните за възможните плащания по европейските фондове през тази година

Според данни на Областна дирекция „Земеделие" в Кърджали, увеличението на осигурителните прагове е накарало половината от регистрираните в Кърджалийско 1 150 земеделски производители да се отпишат като такива. От 2010-та година, с промените в Кодекса за социалното осигуряване, те са длъжни да се осигуряват върху минималната работна заплата от 240 лева и това води до повишаване на вноските им към държавата.

Има очаквания в регистрите да останат фермери с над 20 животни и повече от 5 дка обработваема земя. Това стана ясно на проведената работна среща при областния управител Иванка Таушанова с териториалните структури в системата на земеделското министерство. От Фонд "Тютюн пък са отчели, че стопаните в Кърджалийско са посрещнали с облекчение новината за гарантираните 116 милиона лева премии, които се очаква да бъдат раздадени в периода март-юни. За първи път от 3 години насам производството в областта е скочило с 2000 тона - от 6 300 на 8 246 т.

На срещата е било договорено да се предприеме масирана разяснителна кампания сред стопаните за възможните плащания по европейските фондове през тази година. Досегашната практика показвала, че много малко земеделски производители от областта са кандидатствали по мерките на Програмата за развитие на селските райони. Възпрепятствали ги специфичните почвено-климатични условия, недостига на земя, липсата на алтернативни на тютюна култури и непосилните разходи, необходими за прилагане на евростандартите в животновъдните ферми. Хората са демотивирани и от високите санкции, наложени на мнозина по схемите за директните плащания. Според специалистите, кметовете на населени места в Кърджалийско проявяват пасивност и не оказват съдействие на регионалните служби по време на информационните кампании, а това осуетява възможността да се кандидатства по програми и да се ползват субсидии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.