1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Напрежението между гръцкото правителство и фермерите ескалира

Напрежението между гръцкото правителство и фермерите ескалира

Земеделските стопани излязоха на магистралите заради повишеното тази година облагане на техните доходи от 20 на 26 на сто

Решенията на правителството не отговарят на нашите искания, продължаваме борбата, цитират днес гръцките вестници позицията на фермерските сдружения в страната, след като кабинетът на Андонис Самарас на свое извънредно заседание вчера, 7 февруари, в отговор на протестите даде заден, като прие седем "по-умерени" мерки, предаде БТА.

Мерките са взети, за да се махнат фермерските блокади по пътищата, коментира вестник "Етнос". Въпреки това обаче земеделските производители продължават протестите, допълва вестник "Та неа" с оценката, че тези мерки са били взети само за пред хората и че нямали нищо общо с двете основни искания на фермерите - за намаляване на производствените раходи и за въвеждане на необлагаем семеен доход плюс бонуси за всяко дете.

Кабинетът отстъпи, като постанови таванът на доходите да падне на 15 хиляди евро (фермерите искат този таван да е по-висок), а от такси да се освобождават младите фермери и тези, които са пред пенсия. Всички земеделски производители обаче се задължават да подават декларация по ДДС в края на всяка година.

Изданията алармират, че въпреки отстъплението, напрежението между правителство и фермери ескалира, че тракторите са на магистралите и че пътищата са пред блокади.

Гърция е земеделска страна и обществото е особено чувствително към проблемите на фермерите, които излязоха на магистралите заради повишеното тази година облагане на техните доходи от 20 на 26 на сто. Досега за гръцките земеделци се грижеха държавни фондове, които предварително изплащаха до 50% от потенциалната продукция още преди да е произведена. Кризата обаче спря тази практика. Фермерите сега искат отписване на просрочените банкови кредити. Те настояват също така за преференциални цени на бензина, дизела и електроенергията в селскостопанското производство.

Вестник "Вима" пише, че решаваща за изхода на конфликта е поисканата от фермерите среща с финансовия министър и с лидерите на политическите партии. Те призоваха също гражданите да се стекат масово на протестен митинг в района на Никея край гръцката столица. Опозицията ясно заяви, че няма да подкрепи промени, които според нея унищожават аграрния сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.