Националната овцевъдна асоциация е обезпокоена от нарастващото напрежение в страната

Снимка:

На прага на зимата животновъдите у нас са изправени пред фалит

В Националната овцевъдна асоциация (НОА) сме силно  обезпокоени от нарастващото напрежение в страната. Българското овцевъдство преживява най-тежката криза от началото на така наречения преход към пазарна икономика.  Въпреки обещанията на правителствата, че този сектор ще бъде приоритет, до този момент нищо съществено не се прави на практика за него. Напротив – на прага на зимата животновъдите у нас са изправени пред фалит, подчертават от НОА в разпространено до медиите отворено писмо.

Парламентът гласува актуализация на бюджета с 1 млрд. лева, а правителството отказва да отдели 20 милиона лева, за да изплати поне 70 процента от нашите субсидии. Обещават ни, че това ще се случи в началото на следващата година, но не ги интересува с какво ще храним до тогава нашите животни? Всеки фермер знае, че през зимата фуражът е най-скъп. Затова питаме – кой има сметка българските животновъди да бъдат принудени да фалират? Вероятно това са вносителите на нискокачествени храни, които българските граждани са принудени да купуват, допълват от Националната овцевъдна асоциация.

Огромно е нашето възмущение и защото срещу мирните протести на животновъди беше изпратена жандармерия. НОА подкрепя своите колеги, които не желаят повече да живеят и да работят по този начин.

В сряда парламентарната аграрна комисия прие бюджета на земеделието за следващата година. Този бюджет може да се определи единствено като катастрофа за сектор животновъдство. За национални доплащания на хектар земя, животни и тютюн са отделени 263,680 млн. лева, но те ще стигнат само за подадените заявления за 2013 г. Според разчетите на земеделското министерство са необходими 424,035 млн. лева, за да могат да се изплатят помощите и за 2014 г. Специално за животновъдството са отделени 60 млн. лева, а през 2013 г. държавата ни обеща 97 млн. лева, но ще ни изплати само 47 млн. лева. Остатъкът от субсидиите за тази година са около 50 млн. лева, които на практика ще бъдат за сметка на подпомагането през 2014 г.

В момента в света има дефицит на овче месо и мляко. България е страна, в която планинските райони заемат близо половината от територията. Овцевъдството е секторът, който може да осигури пари за бюджета, работа за хиляди българи в селата и да спре обезлюдяването на цели райони от страната, пише още в отвореното писмо.

Според официалната информация през тази години овцете-майки са около 1 милион. Но по наши данни вече са останали не повече от 600 000. В момента нашите членове продължават да намаляват стадата си, защото нямат средства да ги изхранят през предстоящата зима.

Затова настояваме до края на месец ноември Министерството на земеделието и храните де вземе следните спешни мерки:

· Да представи пред бранша своя програма за развитие на овцевъдството, в която точно да бъдат посочени националните помощи и възможностите за финансиране по новата Програма за развитие на селските райони;

· Да ни информира какви стъпки са предприети, за да се отвори пазарът на българските агнета към Турция;

·  Да предложи окончателния проект „Български агнета за Катар” заедно със срокове за неговата реализация.

· Да бъде приета окончателно Наредбата за директни доставки, за да можем да предлагаме нашите продукти на потребителите без посредници и прекупвачи.

НОА подкрепя своите колеги, които в момента излязоха на протест, за да защитят законните си права.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.