1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Националният млечен борд е изправен пред колапс

Националният млечен борд е изправен пред колапс

Снимка:

Животновъдството в България умира, а по последни статистически данни млечните говеда у нас са 180 000

Докато зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров обясняваше в Сливен новата визия за развитие на животновъдството в Стара Загора се провеждаше Общо събрание на Националния млечен борд, в чиято структура членуват млекопроизводители, млекопреработватели, търговци на млечни продукти, научни работници и представители на държавните институции – БАБХ, МЗХ, ДФЗ.

Отчетът за работата през последния период от близо две години на ректора на Тракийския университет и председател на Националния млечен борд проф. Иван Станков бе песимистичен. Животновъдството в България умира, а по последни статистически данни млечните говеда у нас са 180 000. Структурата, която трябваше да е арбитър между МЗХ и останалите браншови организации агонизира, тъй като според стария Закон за животновъдството е трябвало да бъде субсидирана от държавата, се съобщава в писмо до медиите.

Обещаните 120 000 лв. от страна на министър Мирослав Найденов за съществуването на Националния млечен борд не са предоставени, а изпълнителният директор на Националния млечен борд Диляна Славова е използвала позицията си за трамплин за градене на кариера като представител на социално икономическия съвет в Брюксел, както и  за злоупотреби. С нейно разпореждане се оказва, че 11 от компютрите, собственост на Националния млечен борд са предоставени на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” срещу 300 лв. дарение за борда, но затова няма документ. Славова не е упражнявала никакъв финансов, счетоводен и документален, за който е била оторизирана, е записано  в доклада на Котролния съвет на Националния млечен борд, изнесен на Общото събрание на организацията.

Така една неправителствена организация, градена с години, по подобие на такива в европейските страни е унищожена и доведена, заради недалновидно управление от една болезнено амбициозна жена да гради кариера до колапс. За да запазят поне името на Националния млечен борд, присъстващите на Общото събрание взеха решение да замразят дейността му до приемане от Народното събрание на Закона за браншовите организации в земеделието.          

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.