1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. НАТУРА ФЕСТ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

НАТУРА ФЕСТ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

Пъстро фермерско изложение, детски занимания, арт работилници, филми, изложби и музика наживо на 5 юли в парка „Заимов“

Автентични фермерски храни. Голямо демонстрационно готвене с биотелешко. Тъкане на чипровски килим. Детски игри и забавления с горски герои. Филми за природата. Изложба „В Балкана всичко е възможно!“. Арт работилници. Игри с публиката. Концерт на открито в лятната нощ…

Това са само част от забавленията, които предлага първият по рода си НАТУРА ФЕСТ на 5  юли 2017 г. (сряда) от 16 до 22 часа в парка „Заимов“, при театър „София“.

Идеята на организаторите – български и швейцарски неправителствени организации, партньори по проекта „За Балкана и хората“, е да покажат красотата, но и бизнес възможностите, които НАТУРА 2000 зоните предлагат.

Очакват ви пъстро изложение на фермерски продукти, произведени в Натура 2000 зони: овче, краве, козе и биволско сирене и кисело мляко, натурален кашкавал или с боровинки и подправки, кефир, мътеница, сладка от диворастящи плодове – шипки, боровинки, малини и череши, сок от бъз, билков, акациев и манов мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца, пресни билки, подправки, чай. Ще можете да поговорите с фермерите-производители, да опитате и да купите каквото ви харесва. Очакват ви състезание-дегустацията за разпознаване на сирена и кисело мляко. Който познае, печели награда.

„Голямото готвене“  Ути Бъчваров ще приготви пред публиката троянски кебап с биотелешко и сини сливи, а привечер ще можете да опитате и оцените ястието, направено с фермерски продукти в прословутия голям тиган на майстора.

Майсторка от Чипровци ще показва как се тъкат красивите чипровски килими и ще ви разкаже за връзката между тях и рядката местна реплянската овца.
За по-сръчните ще има арт работилници за направа на птици, рисуване върху камъчета и „Фермерски шах“. Вълчо и Лиска, язовецът Еца, лалугерът Герчо и други горски герои от Детска природна академия „Узана“ ще забавляват децата на София.

НАТУРА ФЕСТ ще демонстрира нагледно защо запазването на равновесието между природата и развитието на селските райони стана мисия на екипа на проект „За Балкана и хората”. Чрез петгодишната си работа екипът показа, че зоните от мрежата Натура 2000, природните и националните паркове не са забранени територии, а напротив – те са ключът към модела, в който местните хора, бизнесът и околната среда взаимно се подкрепят и печелят от това.

Фестът, както и Форумът „Мисия: чиста храна, честен поминък“, организиран по-рано същия ден в Софийския университет, са под патронажа на посланика на Швейцария в София Денис Кнобел.

Следете новините за НАТУРА ФЕСТ във фейсбук-събитието

„За „Балкана и хората“

Проектът „За Балкана и хората“ е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и подкрепя усилията на гражданските организации, институциите и малкия и среден бизнес в девет Натура 2000 зони в България за икономическо развитие в хармония с устойчивото ползване на природните ресурси.

Проектът започна през септември 2012 г. и ще приключи август 2017 г. По него работят десет партньори от България и Швейцария: девет неправителствени организации - пет български (Фондация за биологично земеделие Биоселена, Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, WWF България, Българско дружество за защита на птиците), четири швейцарски (Pro Натура / Приятели на Земята, REDD, BirdLife Швейцария и фондация SAVE), както и Министерството на земеделието, храните и горите, представено от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

„За Балкана и хората“ e носител на наградата Натура 2000 на Европейската комисия през 2016 г. в категория „Социално-икономически ползи“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.