1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Наводненията докараха до фалит земеделците от Хасковско

Наводненията докараха до фалит земеделците от Хасковско

От бранша пресмятат загуби за милиони

Наводненията докараха до фалит земеделците от Хасковско. От бранша пресмятат загуби за милиони. Все още обаче от общинските служби не могат да пресметнат конкретната щета за българското земеделие, тъй като служителите им дори не могат да стигнат до наводнените ниви.

Три седмици след големия потоп в Свиленградско нивите приличат на блато. Водата е унищожила напълно почти 80% от реколтата в района и е докарала до фалит стотици земеделци.

Един от пострадалите - фермерът Димитър Делибозов, разказа пред bTV, че до скоро е имал близо 180 декара овощна градина. Голямата вълна обаче буквално е обезглавила младите дръвчета и е потопила инвестицията му за близо 300 хиляди лева.

15 хиляди струва бедствието за съседа по нива - водата залива 80 декара пшеница, овошки и зеленчуци. И за оранжерийното производство загубите са огромни. Въпреки че повечето от тези хора разчитат само на земята, за да изхранят семействата си, никой не е застраховал поминъка си. За да възстановят поне малка част от загубите си, сега фермерите се надяват на държавна помощ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.