1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Най-предпочитаната етерично-маслена култура сред земеделците е маточината

Най-предпочитаната етерично-маслена култура сред земеделците е маточината

Рентабилна ли е културата за земеделците?

Най-предпочитаната етерично-маслена култура сред замеделските производители през миналата година е маточината. Засетите площи в страната се увеличават, а изкупната цена на "лимонената трева" минава  3 000 лева за килограм масло.

През миналата година от хитовата етерично-маслена култура са засети много нови насаждения, заяви в Добрич Методи Стефанов, собственик на дестилерии в Розовата долина. Добитото количество масло в страната е около тон и половина-два, уточни още бизнесменът. Цената на маслото се движи в диапазона 3 200 и 3 800 лева за килограм.

 Тенденцията е да спадне малко цената с новите насаждения. Това обаче не трябва да е плашещо, тъй като тенеденцията,  не само за маточината, но и за основите етерично-маслени куктури, е пазарите да се увеличават, при положение, че при всяка една култура паднат малко цените. И за мен това не е плашещо, цените по-точно ще се урегулират. Винаги, когато нещо тръгва от висока цена, а и нашата практика показва, ние сме от 20 години на пазара, че между 2-та и 3-та година, когато започне да се мултиплицира едно растение, си пада до равнищата, в които задоволява крайния клиент и производителя“, обясни Методи Стефанов.

В Добричката областната дирекция "Земеделие" все още няма статистика за засетите площи с маточина в региона. Според производители първоначалната инвестиция за 1 дка от билката възлиза на около 1000 лева. Освен закупуването на разсад обаче тя изисква и много влага, затова изграждането на капкова система е задължително. Почвата също трябва да бъде добре обработена срещу вредители, тъй като те могат да нападнат растението още при засаждане. Освен това отглеждането на маточината е свързано и с много ръчен труд, за който се отделят много средства. Добивът от декар варира: първата година, при лошо напояване – може да няма изобщо, а при добри условия на развитие – може да се произведе около 1 килограм масло.

Автор: Снежана Атанасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.