1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Найденов: Данните за пестициди в зеленчуците от Йордания не подлежат на оспорване

Найденов: Данните за пестициди в зеленчуците от Йордания не подлежат на оспорване

Вносителите представиха информация от свое изследване

След разразилия се скандал около установените данни за наличието на пестициди в зеленчуците, внесени от Кралство Йордания министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че стойностите са от референтната лаборатория и не подлежат на оспорване. Той уточни, че лично е разпоредил да бъдат направени повторни изследвания, които да потвърдят резултатите.

От своя страна вносителите представиха информация от изследване, направено на територията на Йордания, което посочва някои разминавания с резултатите от родните лаборатории. Фирмата производител е категорична, че от седем години не обработва продукцията си с препарата, съдържащ пестицида, който е открит в тестовете, направени от земеделското министерство.

„Единственото, което могат да направят, е да благодарят, че не разпоредих на службите да унищожат тези 400 т. Отидох на място, защото им влизам в положението. Разбирам, че те са платили тези зеленчуци. Подозирам, че те самите като търговци са подведени, защото стоката е тръгнала от Йордания със сертификат, че отговаря на нормите”, беше категоричен земеделският министър. Според него зеленчуците могат да бъдат върнати в Йордания или реекспортирани в трета страна. Друга възможност е зеленчуците да бъдат изследвани отново след десетина дни и да бъдат пуснати на пазара, ако се установи, че пестицидите са се разградили. Но не е сигурно дали в този срок доматите, краставиците и чушките ще бъдат годни за консумация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.