1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. НАЗ е на път да оттегли заявлението си за членство в Обществения съвет към бъдещото служебно правителство

НАЗ е на път да оттегли заявлението си за членство в Обществения съвет към бъдещото служебно правителство

Снимка:

Това заяви зам.-председателят на асоциацията Радослав Христов

Обикновено политическите партии се опитват да напипат пулса на обществото и дават обещания, които после не се случват. Така беше и с последната изпълнителна власт. Предизборно обещаха, че ще има Закон за браншовите организации. За съжаление обаче, на изпълнителната власт, която и да е тя, не й харесва да има сериозни и добре структурирани браншови организации, защото те им пречат. Когато една браншова организация е добре структурирана, с добре поставени и аргументирани искания, е трудно на изпълнителната власт да не ги изпълни. Това каза зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, цитиран от БНР.

Според Христов няма риск от монопол в сектора, защото има прекалено много браншови организации. Много хора не искат да има Закон за браншовите организации, защото голяма част от тях ще останат извън борда, поясни той.

Христов заяви, че Асоциацията на зърнопроизводителите е на път да оттегли заявлението си за членство в Обществения съвет.

"На път сме да оттеглим заявлението си за членство е Обществения съвет, защото имам чувството, че този Съвет може да бъде употребен публично. Това, което виждам, начина на работа не ми харесва. Този Обществен съвет трябва да бъде структуриран, да има правила как ще работи, какви правомощия има, докъде може да се разпростре и до къде не", каза Христов.


"Необходима е чуваемост и е необходимо, който и да е управляващ, да се вслушва в сектора. В никакъв случай липсата на Закон не пречи на това и ако има неща, които не са се изпълнили от настоящата власт, която си отива или в предходните, то в никакъв случай причината не е в Закона за браншовите организации. Той беше обещаван много пъти. Когато има адекватни организации с ефективни предложения, тогава се случват нещата", заяви Ивайло Тодоров от Асоциацията на земеделските производители в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.