1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Не се очаква скок в цената на агнешкото месо около Гергьовден

Не се очаква скок в цената на агнешкото месо около Гергьовден

Снимка:

Това заяви председателят на Националната овцевъдна асоциация у нас Бисер Чилингиров

Стабилните цени на едро на яйцата по борсите от 18-19 ст. през последните 3 седмици ще се запазят и няма да има поскъпване. Това прогнозират търговци. Не се очаква скок в цената на агнешкото месо около Гергьовден, смята председателят на Националната овцевъдна асоциация у нас Бисер Чилингиров, цитиран от „Дарик”. Той призова да се купува агнешко директно от фермите, за да се проследи по-лесно произходът на месото и неговото качество, пише „Монитор”.

„Сигурен съм, че българско агнешко ще има на трапезата на тези хора, които си го закупят от фермите или от такива магазини, където се вижда, че произходът е от България. Вярно е, че ще има вериги, които ще предлагат замразено месо и българинът, за да не се занимава, ще хване това агнешко, но уверявам - цените няма да са надути, имаме добри цени - има износ, има конкуренция, важното е българинът да се насочи към правилния магазин, към правилния щанд”, обясни Чилингиров.

По данни на Държавната комисия по стоковите стоки и тържищата (ДКСБТ) за последната седмица свинското месо на едро е поевтиняло с 45 ст., като в петък на борсите то се котираше по 7,05 лв.

За първи път от няколко седмици се появи и котировка за телешко месо, като средната му цена по борсите в последния работен ден на миналата седмица бе 9,86 лв./кг.

Замразените пилета запазват стабилни цени през целия месец от около 4,17 лв./кг. При пилешките кренвирши от началото на март е отчетено поевтиняване от 3,32 лв./кг на 3,20 лв., а при телешките – от 4,93 лв. на 4,67 лв./кг. Шпековият салам обаче за последните 3 седмици е поскъпнал с почти половин лев до 9,23 лв./кг, като само за седмица е отчетен ръст в цената му на едро от 20 стотинки.

От по-миналия петък каймата смес е увеличила средната си цена по борсите с 12 ст. до 5,36 лв./кг. При млечните продукти на борсите най-голям спадот 77 ст. за последния месец има при овчето сирене, което в петък бе със средна цена от 9,29 лв./кг, сочи още статистиката. Кравето сирене пък за седмица поскъпна от 5,55 лв. на 5,70 лв./кг. За последните 20 дни пакетчето краве масло от 125 грама е увеличило цената си на едро с 9 ст. до 1,29 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.