1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Недостиг на фермери в Австралия

Недостиг на фермери в Австралия

Страната е изправена пред сериозен проблем в областта на хранителната индустрия

Австралия е изправена пред сериозен проблем в областта на хранителната индустрия – няма достатъчно фермери, а и тяхната средна възраст стремително се увеличава и вече е близо до 60 години.

Това означава, че само след пет години голяма част от производителите на хранителни продукти ще се пенсионират, разкриват от екологичното движение Slow Food, пише inews.bg. Разбира се това не означава, че магазините ще останат празни, но пък Зеления континент ще се превърне в основен вносител на храни. Местните сортове постепенно ще западнат и изчезнат, алармират еколозите.

Решението на този проблем се крие в малки бутикови ферми, където се произвеждат местни продукти. Тези ферми се управляват от ентусиасти, на които не им липсва желание да работят и отглеждат характерните за Зеления континент растения и съответно да произвеждат хранителни продукти.

Но това, което прави тези ферми различни, е възможността за стажове за студенти от различни области. Младежите се научават как се произвеждат храните и опитът показва, че много от тях в действителност се запалват от идеята.

Единствената слаба страна на тази програма обаче се оказва невъзможността студентите да приложат на практика наученото във фермите. За да бъде създадена и разработена една ферма са необходими доста пари, коментират еколозите. Затова в момента техните усилия са насочени към облекчаване на условията за достъп до земи под аренда за младежите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.