1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Недостиг на мед на вътрешния ни пазар прогнозират от Съюза на българските пчелари

Недостиг на мед на вътрешния ни пазар прогнозират от Съюза на българските пчелари

На 26 октомври престои първото заседание на новата работна група по пчеларство в МЗХ

Недостиг на мед  на вътрешния ни пазар прогнозират от Съюза на българските пчелари. От браншовата организация заявиха, че очакват добиви от около 10 хил. тона, което е по-малко в сравнение с миналата година.

2015-та годината тръгна неблагоприятно за добиване на нектар от пчелите и в резултат на това изкупната цена на меда на едро се повиши. Това заяви инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари. Особеното през тази година е, че няма липов мед, това е не само на територията на България, но и в околни страни, така че търсенето на този мед е голямо, уточниха от браншовата организация. Въреки това в края на лятото се появи много манов мед.

Инж. Милайлов заяви, че вече трябва да е приключило зазимяването на пчелните семейства. Основният проблем и през тази година е борбата с болестите като Нозематозата и Вароатозата.

На 26 октомври стартира приемът по Националната програма по пчеларство 2014 – 2016 г.

В България има регистрирани 6 хил. земеделски производители, в програмата участват около половината от тях. Средствата по мерките са максимално оптимизирани, допълни Михайлов.
На 26 октомври престои първото заседание на новата работна група в МЗХ, която ще обсъжда новата 3-годишна програма 2017-2019 година и параметрите по нея.

Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.