1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Недоволни тютюнопроизводители ще блокират пътя за Гоце Делчев и Драма

Недоволни тютюнопроизводители ще блокират пътя за Гоце Делчев и Драма

Снимка:

Демонстрацията ще се проведе между 14.00 и 16.00 часа

Недоволни тютюнопроизводители ще блокират пътя за Гоце Делчев и Драма, при село Господинци. Демонстрацията ще се проведе между 14.00 и 16.00 часа. Те протестират срещу забавената кампания за изкупуване на тютюна и ниските цени, предаде БНТ.

Фермерите настояват да продават за не по-малко от 6.50 лева за килограм. Напрежението сред тях се повиши, след като в първите дни на новата година закъснялата изкупна кампания най-сетне започна, но на доста по-ниски цени от очакваното. Килограм тютюн в момента се изкупува за около 5 лева и 30 ст.  Ако реколтата остане непродадена до края на месеца, има реална опасността тютюнът, който е препитание за хиляди хора, да мухляса.

През седмицата лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че се готвят промени в Закона за тютюна, които да защитят интересите на тютюнопроизводителите.

Кметът на Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов обясни вчера, цитиран от Агенция "Фокус", че много млади семейства в региона нямат избор и започват да сеят и отглеждат тютюн, а не получават нищо заради въведения референтен период за годините 2007, 2008 и 2009 година. Тютюнопроизводителите настояват тази база от три години да бъде премахната като за подпомагане да бъде разглеждана спецификата на различните региони.

На протеста се очаква да бъде разпространена декларация, в която са записани основни искания на производителите за спешни мерки в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

"Този закон беше прекалено либерализиран. Ние искаме да има регистър на тютюнопроизводителите и фирмите изкупвачи, да има независими държавни служители, които да бъдат арбитри при спорове за качеството на тютюна и други промени, които ще представим", добави Арбен Мименов. Това са и основните промени, обявени от Лютви Местан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.