1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Немски холдинг ще сади акации и орехи край с. Пелишат

Немски холдинг ще сади акации и орехи край с. Пелишат

Годишната цена за ползването на земята ще бъде 40 000 лева

Повече от 2 000 декара в района на село Пелишат ще бъдат отдадени под аренда на германски холдинг. Това решиха по време на сесия общинските съветници днес, пише dariknews.bg. "Лигнум" АД ще ползва селската мера за период от 25 години и ще засади там трайни насаждения.

Годишната цена за ползването на земята ще бъде 40 000 лева. Фирмата има намерение да вложи  8 857 000 лв. и да създаде насаждения от дървесни видове за добиване на фина дървесина - бяла акация, дива череша, черница, орех. По този начин е планирано да бъдат създадени и 25 работни места. Договорът за аренда ще бъде сключен след провеждане на публичен търг.

Градоначалникът Найден Зеленогорски, подчерта, че ако немската фирма инвестира в Пелишат, то община Плевен ще има гаранция за дълъг период от време, че земите ще се използват по предназначение. Така те ще се поддържат в добро екологично и агротехническо състояние, като от друга страна общината ще получава гарантирано арендно плащане и ще се осигурят работни места в областта на селското стопанство, посочи той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.