1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Незадоволителен е добивът на рапица, слънчоглед и царевица тази година

Незадоволителен е добивът на рапица, слънчоглед и царевица тази година

Това съобщи Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Незадоволителен е добивът на рапица, слънчоглед и царевица тази година, което означава загуби за много стопани. Това съобщи Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), цитиран от Агенция „Фокус”.

По думите на Вукодинов – на много места в страната доходът на единица площ не може да покрие себестойността на посева, като основна причина за това са климатичните промени. Нивото на технологично производство в България е достатъчно високо и при нормален климат нещата ще се стабилизират, заяви Вукодинов.

Той посочи, че според средните данни на НАЗ от засятата рапица, която е около 2,5 млн. декара и очакванията са били за над 500 хил. тона, добивът е под 300 хил. тона и това показва два пъти по-ниска реколта.

"Около 4,5 млн. декара беше засятата царевица, като очакваните добиви надхвърляха 3 млн. тона, но реколтата е малко над 1 млн. тона, което е три пъти по-малко от необходимото", отбеляза председателят на асоциацията на зърнопроизводителите.

Според него добивът на слънчоглед също е драстично намален - между 900 хил. тона и 1 млн. тона.

Относно реколтата от пшеница за изминалата 2011 – 2012 година, Ангел Вукодинов обясни, че тя е около 4,1 млн. тона, което задоволява нуждите на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.