1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ниски добиви от грозде се очакват тази година в Мелнишкия регион

Ниски добиви от грозде се очакват тази година в Мелнишкия регион

Фермерите са притеснени, че реколтата ще бъде с лошо качество

Ниски добиви от грозде се очакват тази година в Мелнишкия регион заради обилните  валежи. Фермерите са притеснени, че реколтата ще бъде с ниско качество. Снежана Любенова се срещна с един от лозарите в село Хърсово.

Такава е картината в почти всеки от лозовите масиви в Мелнишки регион. Стопаните идват със свити сърца и мисли, че тази година ще бъде последната им като лозари. Йовчо Йовчев отглежда 25 декара. Предимно Широка мелнишка. За разлика от миналата година, когато трябваше да търси по-добър пазар за реколтата от грозде, сега притесненията са заради унищоженото от болестта лозе. Според стопанина, причините за състоянието  на масивите тук са не само валежите, но и некачествените препарати, с които са пръскани лозята.

Консултацията на агрономи се оказала неефективна. Закупените количества били с познати елементи в съдържанието, но на практика нанесли поражения.
Земеделецът си спомня, че миналата година е събрал над тон хубаво грозде. Проблем, обаче се оказала цената. 50 стотинки за килограм предимно от сортовете Широка мелнишка, Каберне, Мерло. Загубите успели да компенсират с приготвяне на ракия.  Тази година картината се оказва по-неприятна заради наложените ограничения в работата на казаните за ракия.

В Мелнишко дребните производители не вярват на застрахователите. Почти нито един от стопаните не е направил това с масивите си заради примери с унищожена реколта от минала година. Вярват обаче, че държавата ще намери ефективно решение. В трудни години като тази да бъдат компенсирани, а гроздето да се търгува в изкупвателни пунктове. Така и инвестициите ще се връщат по-лесно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.