1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ниските температури в Бургаско се отразяват зле на посевите

Ниските температури в Бургаско се отразяват зле на посевите

Най-засегнатите земеделски култури ще бъдат рапицата, ечемикът и късно засятата пшеница

Ниските температури в Бургаско се отразяват зле на посевите, особено на тези, които по-късно са засети и сега са в начална фаза в израстването. Това каза за радио „Фокус” Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите.

„Лошото в нашия регион е, че ниските температури са съпроводени както със силен вятър, така и с липса на снежна покривка върху посевите, което е зле. Най-точно за пораженията, които ще нанесе този студ, ще може да се каже края на февруари началото на март месец, след като температурите станат по-трайно положителни и започне вегетационното развитие на растенията. Те в момента са в покой и тогава ще можем да разберем какъв процент е измръзването и какви са щетите, но щети ще има", категоричен бе Киров. Най-засегнатите земеделски култури ще бъдат рапицата, ечемикът и късно засятата пшеница.

„Рапицата не беше много добре развита. Ниските температури влияят и върху ечемика. По-късно поникналата пшеница, която е по-рано сята и която е добре развита, при нея има по-добре развита коренова система и там пораженията могат да бъдат по-малки", каза Киров.

За Бургаски, Сливенски и Ямболски региони може да се каже, че се задава тежка земеделска година за работещите в бранша. „За цялата страна положението не е такова, защото навсякъде другаде има снежна покривка, на места достигаща 30-40 см, което играе защитен слой върху растенията, под който температурите са по-приемливи за посевите и там не се очакват такива поражения", добави Николай Киров.

По думите му метеорологичните условия през есента също са били лоши, защото е имало засушаване. „Въпреки че навреме бяха засети семената, те не можаха да изникнат и поникнаха ноември, т.е. по-късно и оттам всичко се развива по-късно”, каза още Киров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.