1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ниските температури в Добричко заплашват от измръзване пшеничените посеви

Ниските температури в Добричко заплашват от измръзване пшеничените посеви

Масивите с пшеница през тази стопанска година достигат около 1 114 400 декара

Заради ниските температури в Добричкия регион има вероятност от частично измръзване на пшеничените посеви в масиви, които заради силния вятър са останали без снежна покривка. За тази възможност предупреди зам.-директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Николай Ценов, цитиран от БТА.

По думите му опасност създава дългото излагане на посевите на ниски температури в продължение вече на четири-пет денонощия. Снежната покривка е реална защита срещу студа, но има полета, които буквално са оголени от поривите на вятъра, поясни селекционерът.

Мразовита е била и зимата на 2008-2009 г., когато температурата в региона е била още по-ниска - цели минус 25 градуса. Тогава, обаче, натрупалата се 50-сантиметрова снежна покривка е запазила посевите.

Сортовете на Добруджанския земеделски институт, които масово се сеят в страната, са селектирани шест десетилетия. Те имат генетичен материал от руски, канадски, украински пшеници и всеки от тях поне веднъж е преживявал подобна зима, твърди селекционерът.

В Добричка област, която е най-големият производител в страната на хлебно зърно, масивите с пшеница през тази стопанска година достигат около 1 114 400 декара.

През декември специалистите се тревожеха, че недостатъчната влага и дългите периоди на ниски температури през есента бавят развитието на пшеничените посеви. Тогава те заявиха, че състоянието на пшеничените масиви може значително да се подобри, ако се натрупа снежна покривка, която да ги предпазва.

Преди това необичайната за сезона суша предизвикваше тревога на Балканите, в Източна и в Централна Европа, че липсата на достатъчно дъждове поставя под риск посевите в България и Румъния и забавя сеитбата в Полша - четвъртия най-голям производител на пшеница в ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.