1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нов случай на птичи грип в Северна Германия

Нов случай на птичи грип в Северна Германия

Експерти предполагат, че болестта се пренася от диви птици

Нов случай на зараза с птичи грип е открит в северногерманската провинция Мекленбург-Предна Померания. Вирусът от щама H5N8 е засегнал малка птицеферма, в радиус около която всички стопанства са били задължени да приберат животните на закрито.

Заболяването е открито при кокошка в малко стопанство в градски парк. Там се отглеждат около 50 птици – кокошки, патици и гъски. По нареждане на местната ветеринарна служба всички животни са умъртвени.

Около стопанството са очертани 3-километрова зона за сигурност и допълнително 10-километрова зона за наблюдение. И в двете всички домашни птици трябва да бъдат прибрани на закрито. Това засяга над 1000 птицеферми с повече от 54 хиляди животни. От 160-те стопанства в близката околност ще бъдат взети проби за наличието на вируса.

Експерти предполагат, че болестта се пренася от диви птици. "С новия случай имаме поредното доказателство, че вирусът е в природата около нас и няма никакво значение какви са условията в стопанствата и колко животни има там. Първо имахме заразени пуйки, след това открихме дива патица, после птици в зоологическата градина в Рощок, а сега тази малка градска ферма", каза Тил Бакхаус, министър на земеделието на провинцията.

От ноември насам това е четвъртият случай на птичи грип в тази част на Германия. Дотогава щамът H5N8 бе познат само от Азия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.