1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нова продоволствена криза?

Нова продоволствена криза?

Редица страни не са подготвени за наблюдаваното повишение на цените на суровините

Редица страни не са подготвени за наблюдаваното повишение на цените на суровините, заяви Оливие де Шютер, специален докладчик в ООН по правото на прехрана, предаде Vesti.bg.

Де Шютер обаче изключва засега продоволствена криза от рода на преживяната през 2008 г., предаде Франс прес.

От 2008-ма обработваемите земи бяха увеличени, но въпреки това не бяха извлечени всички поуки от продоволствената криза, посочва експертът на ООН.

Много страни са относително зле подготвени за поскъпване на хранителните продукти, каквото се опасяваме, че ще има, подчерта той.

Силното поскъпване на зърнените култури през последните дни - и особено на пшеницата, изпраща тревожни сигнали по веригата и вещае повишение на цените и на останалите хранителните продукти.

Световният пазар на зърно днес остана стабилен, след като вчера влезе в сила временната забрана за износ на зърно от Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

Търговията започна с поевтиняване на пшеницата с 1,6% на Чикагската борса, където към 10 ч. българско време тя се търгуваше за 7,225 долара за бушел (27,3 кг).

Цените на пшеницата в Чикаго се понижават за втора поредна търговска сесия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Данните показват, че временната забрана за износа на зърно, която Русия въведе до 31 декември 2010 г., не доведе до скок на световните зърнени борси.

Руското правителство ще отдели 20-15 млрд. рубли (един долар се разменя за около 30 рубли - бел.ред.) като бюджетни кредити и 5 млрд. рубли субсидии за районите, в които посевите са унищожени изцяло, съобщи първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков в интервю за в. "Росийская газета".

През втория етап (октомври-ноември) след прибирането на реколтата и приключването на оценката на вредите, към регионите ще бъдат насочени още 15 млрд. рубли, от които 10 млрд. рубли бюджетни кредити и 5 млрд. рубли - субсидии, допълни Зубков.

Досега вече 20 района са получили помощ от федералния бюджет от над 14 млрд. рубли, отбеляза вицепремиерът.

Въвеждането на забраната за износ на зърно бе наистина наложителна мярка, но в бъдеще Русия има всички основания "в дългосрочен план да запази лидерските си позиции на световния пазар на зърно", посочи Зубков.

Досега "е проведена оценка на загубите в 23 региона" и загубите се равняват на около 30 млрд. рубли, допълни той.

В края на текущата седмица руското правителство ще получи данни за развитието на цените на пазара на храни, посочи Зубков.

 

Етикети криза, храни, ООН
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.