1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Новата година ще бъде по-благоприятна за фермерите в Германия

Новата година ще бъде по-благоприятна за фермерите в Германия

През 2016г. най-високата изкупна цена за свинско месо е била 1,72 евро за килограм живо тегло

Новата година ще бъде по-благоприятна за фермерите в Германия. Земеделският съюз очаква по-високи изкупни цени за основните продукти и прогнозира, че секторът ще се развива добре.

Макар че цените на зърнените култури в момента отново вървят нагоре, те все още не могат да достигнат нивата от миналата година. През 2015г. един тон хлебна пшеница се е изкупувал средно за 156 евро, а тон фуражен ечемик за около 144 евро. Сега тези цени са 148 респективно 130 евро.

Експертите от Земеделския съюз не очакват особено големи промени, тъй като рекордните реколти в Съединените щати и Русия през тази година са компенсирали слабите добиви в Европейския съюз. Така и през 2017г. цените ще останат под натиск.

По-добри изгледи има за рапицата, тъй като глобалните запаси вероятно ще намалеят заради голямото търсене. Освен това тази година световната реколта е доста по-малка от миналогодишната. Ето защо поне до следващата реколта цените ще останат високи.

Развитието на пазара за свинско месо е трудно предсказуемо, тъй като цените са силно зависими от международното търсене. През 2016-та най-високата изкупна цена е била 1,72 евро за килограм живо тегло, а в момента е под евро и 50.

При млечните продукти се отчита леко подобрение, след като през последните две години изкупните цени са били под 30 евроцента на килограм. Най-ниските цени в Германия се изплащаха през юни 2016-та – 22,8 цента. В момента фермерите отново получават малко над 30 цента, което дава основание за положителна прогноза за следващата година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.