Нови методи за прогонване на диви гъски в Дания

Снимка:

В много скандинавски региони гъските унищожават понякога до една трета от засетите с пшеница площи

Нови методи за прогонване на диви гъски от земеделски площи разработват учени в Дания. Мощен лазер пречи на птиците да кацат върху обработваеми земи и да нанасят щети върху земеделската продукция.

Според ръководителя на екипа осветяването на нивите с лазерни лъчи е много подходящ метод, който прогонва дивите гъски без да поставя стопаните в конфликт с властите. В Дания, както и в много други европейски държави, отстрелът на птиците е забранен и фермерите нямат много легални възможности да се справят с огромните ята от гъски.

В момента експериментите са насочени най-вече срещу белобузите гъски, чиято популация в скандинавските страни за последните 50 години е нараснала от 30 хиляди на милион и половина екземпляра. Една от причините за този прираст е по-мащабното селско стопанство и все по-големите площи, засети с есенни култури. Така птиците разполагат с повече храна и се размножават по-успешно.

В много скандинавски региони гъските унищожават понякога до една трета от засетите с пшеница ниви. Стопаните са безсилни, тъй като отстрелът е възможен само след сложна бюрократична процедура, която най-често приключва след като щетите вече са нанесени. Дали новият метод за прогонване на птиците ще даде желаните резултати все още не е ясно.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.