1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нови наименования за алтернативни продукти в Австралия

Нови наименования за алтернативни продукти в Австралия

Етикетът на всеки продукт да дава ясна информация за съдържанието

Растителни продукти, предлагани в супермаркетите в Австралия, няма да се обозначават като "мляко" или "месо". Това предвижда проектозакон, внесен за обсъждане в парламента от управляващите.

По думите на министъра за регионите Бриджит МакКензи целта на тази инициатива е да се предотврати объркването на потребителите, ако купуват ерзац продукти. "Продукти, на чийто етикет пише месо или мляко, трябва да са с животински произход, медът трябва да е произведен от пчели", изтъкна МакКензи при представянето на законопроекта. Тя има подкрепата на земеделския министър, който от своя страна настоява етикетът на всеки продукт да дава ясна информация за съдържанието на опаковката.

Законодателната инициатива на МакКензи цели Службата за стандарти в хранителната промишленост, която регулира сектора в Австралия и Нова Зеландия, да преработи дефинициите си за млечни и месни продукти, за да изключи растителните от тези групи. На своята страница в интернет Службата вече посочва, че алтернативните "млечни" напитки, направени на базата на зърнени култури или ядки, нямат същата хранителна стойност като истинското мляко от крави или кози, тъй като не съдържат толкова протеини, витамини и минерали. МакКензи поясни, че в никакъв случай не води битка срещу алтернативните източници на белтъчини, но е против рекламите за подобни продукти, които се възползват от имиджа на оригиналните и се опитват да ги имитират. От Националния фермерски съюз на Австралия подкрепят инициативата и настояват за ясни етикети, които да дават на потребителя точна информация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.