1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нови правила за тютюневите изделия, продавани в ЕС, влизат в сила от днес

Нови правила за тютюневите изделия, продавани в ЕС, влизат в сила от днес

Консумацията на тютюневи изделия всяка година причинява смъртта на около 700 000 души в ЕС

Днес, 20 май Европейският парламент одобри преработената Директива на ЕС за тютюневите изделия. С новия закон се уреждат по-строги правила за това как тютюневите изделия се произвеждат, изготвят и представят в ЕС, и се въвеждат правила за някои свързани с тютюнопушенето продукти. Целта на настоящия документ е да се даде отговор на въпроса какво точно ще се промени, след като преработената директива влезе в сила.
Защо Комисията реши да преразгледа правилата?

Целта на новата директива е да се подобри функционирането на вътрешния пазар на ЕС за тютюневи изделия, като същевременно се осигури висока степен на защита на общественото здраве. Съветът и Европейският парламент нееднократно призоваха за преразглеждане на директивата от 2001 г. поради значителни промени в три основни области.

На първо място, бяха открити нови научни доказателства, например за ароматизирания тютюн, както и за ефективността на предупредителните надписи за здравето.
На второ място, на пазара се появиха нови продукти — като електронни цигари и силно ароматизирани тютюневи изделия.

На трето място, през последното десетилетие се наблюдават тенденции на международно равнище, на които държавите от ЕС отговориха с различни регулаторни подходи. ЕС и всички държави членки са страни по правно обвързващата Рамкова конвенция на СЗО за контрол на тютюна (РККТ), която влезе в сила през февруари 2005 г.

Един от най-убедителните доводи за прилагането на по-строги правила за тютюневите изделия е отрицателното въздействие на тютюна върху човешкото здраве. Консумацията на тютюневи изделия всяка година причинява смъртта на около 700 000 души в ЕС, която може да бъде предотвратена. По-голямата част от пушачите започват много млади – 70 % пропушват, преди да навършат 18 години, а 94 % — преди да навършват 25 години. Целта на новата директива е тютюневите изделия и консумацията им да бъдат все по-малко привлекателни в ЕС, по-специално за младите хора.

Повече подробности вижте в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.