1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нови случаи на африканска чума по свинете в Източна Европа

Нови случаи на африканска чума по свинете в Източна Европа

Вирусът може да проникне в незасегнати до момента страни

Разпространението на африканска чума по свинете в страните от Източна Европа се ускорява през последните седмици - открити са нови огнища в Латвия, Литва и Украйна.  

Експерти от руската ветеринарна служба, които редовно публикуват доклади относно развитието на африканска чума в съседните страни, са изразили загриженост, че вирусът може да проникне в незасегнати до момента страни. Експертите очакват сливане на засегнатите зони в Естония, Латвия и Литва, както и разпространение на заболяването в други страни от ЕС. Наблюдава се засилване на заболяването в Украйна.

Според руските ветеринарни лекари мерките, предприети от властите в страните, поразени от чумата, са недостатъчни и не могат да попречат на разрастване на епидемията. В периода от март до юни са докладвани около 200 огнища сред дивите свине в балтийските държави и Полша. Появило се е и първото огнище за тази година сред домашните свине в Латвия. Общо 574 домашни свине са били умъртвени през миналата година в Латвия. През миналата седмица ново огнище сред домашни свине е открито и в Украйна. То представлява заплаха за свиневъдите в Беларус, Полша и Русия. Руските ветеринарни експерти смятат, че заболяването се движи на запад по два основни маршрута - северен и южен. Първият преминава през балтийските държави и Полша, което означава, че съществува риск за Германия и Чехия. Южният коридор обхваща Украйна, а през този маршрут, заболяването може да проникне в Словакия, Унгария и Молдова. Експертите отбелязват, че вирусът се активизира през топлите летни и есенни месеци. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.