1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Новият закон за тютюна и тютюневите изделия поставя голяма част от заетите в бранша в позицията на незаконни производители

Новият закон за тютюна и тютюневите изделия поставя голяма част от заетите в бранша в позицията на незаконни производители

Най-засегнати се оказват производителите на сорта Виржиния

Новият закон за тютюна и тютюневите изделия поставя голяма част от заетите в бранша в позицията на незаконни производители. Причината е  липсата на сключени договори за изкупуване на суровината. Това каза председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България Асен Кючуков след среща в министерството на земеделието и храните между производители и преработватели на тютюн, цитиран от телевизия Агро ТВ.

Най-засегнати от новия закон се оказват производителите на сорта Виржиния. Оказва се, че нито един земеделски стопанин няма предварително сключен договор за изкупуване. Разсадопроизводството пък е било заложено преди да бъде приет закона.

Кючуков поясни, че  в предходните години договорите са сключвани по време на изкупуването на тютюна и това е причината стопаните да останат неподготвени, за да отговорят на изискванията, вписани в новия закон.

Вижте видео по темата...

Автор: Светослав Пенчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.