1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нужда от държавен контрол в хранителния сектор

Нужда от държавен контрол в хранителния сектор

Държавният котрол в хранително-вкусовата верига трябва да се засили, алармират от млечния и хлебния сектор. В противен случай, нередностите ще зачестят, категорични са браншовиците. Наблюдават се периодични злоупотреби с ръжения хляб на пазара у нас

Очаква се увеличение на производствените разходи в хлебния сектор. Причината е не само повишаването на минималната работна заплата, енергията, газта и повишените банкови лихви за бизнеса, но и въвеждането на ТОЛ системата. Тя силно ще засегне секторът, тъй като се налага многократен превоз на суровината и готовите продукти. Политиката за увеличаване на доходите обаче води до вдигане на стандарта на живот. От млечния бранш също апелират към по-строг контрол от страна на държавната власт. За неясен състав на млечните продукти, алармира Димитър Зоров, председател на Асоциация на млекопреработвателите в България.

Големите официално регистрирани ферми подпомагат развитието на селекцията на животните. В следствие на това, качествата на млечната суровина се подобряват. Земеделкото министерство обаче води политика, която ощетява именно големите производители, категоричен е Димитър Зоров. Цената на кравето прясно мляко у нас е аналогична със средната цена на суровината в държавите от ЕС – 75 до 80 стотинки за литър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.