1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Няколко са причините за поскъпване на млечните продукти

Няколко са причините за поскъпване на млечните продукти

Производител прави прогноза за цените

С около 30-40% ще поскъпнат млечните прoдукти до края на годината, спрямо цените от лятото. Прогнозата е на Иван Ковачев - управител и собственик на мандра в село Калипетрово, община Силистра. Като причина той изтъква по-високите цени на енергията и горивата, а оттам и останалите суровини, нужни за производството. По негови думи има и още нещо, което също ще доведе до увеличение на цените.  

„Наскоро, въпреки настояванията на Българската асоциация на млекопреработвателите, Министерството  на земеделието, храните и горите прие Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. В тази наредба сирене с по-високо от 60% водно съдържание не може да се казва „сирене“. То трябва да се продава само опаковано, което значи да се оскъпи.“

Иван Ковачев заяви, че не намира логика в наредбата, защото според него сиренето, макар и с по-високо съдържание на вода, пак е сирене.  

„Възможно е да се появи на пазара като по-евтин продукт. А ние го обличаме с опаковка. Една кутийка за 400 грама струва около 0,60 лв. Изкуствено оскъпяваме по-евтиното сирене. Това работи за сиренето с палмова мазнина, защото то остава най-евтиният продукт на пазара. Не всеки може да си купи скъпо сирене. Така че можеше МЗХГ да уважи нашите искания, но някакво лоби наложи тази наредба и сега българите ще ядат още по-скъпо сирене.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.