1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Няма открити болни прасета от африканска чума в провадийското с. Бозвелийско

Няма открити болни прасета от африканска чума в провадийското с. Бозвелийско

До този момент са умъртвени 87 животни

До този момент са умъртвени 87 прасета в провадийското село Тутраканци. Те не са били регистрирани, каквото е изискването на закона, съобщиха от кризисния щаб, свързан с мерките за предотвратяване на разпространението на африканската чума. Има и няколко диви прасета, които също са умъртвени. Дезинфекцирани са дворовете, където са се отглеждали животните, съобщи БНР.

До момента няма открити болни прасета в провадийското село Бозвелийско, а проби за африканска чума от всички 55 такива животни в селото ще бъдат взети до края на деня и изпратени за изследвания в София. Това обяви областният управител на Варна Стоян Пасов.

Кметът на община Провадия Филчо Филев съобщи, че ще възложи на кметовете на 24-те села в региона да предприемат преброяване на всички свине в личните стопанства, за да се разбере реалния им брой. Кметовете ще проведат и разяснителна кампания сред хората, за да знаят какви са мерките, които се вземат.

Засега няма данни за разпространение на заразата в други райони, а най-близкият свинекомплекс е на 40 километра, съобщи във Варна изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.