Обединени земеделци инициират Обществен експертен съвет по аграрна политика

Той ще набележи основни приоритети на дългосрочна стратегия за развитие на агросектора и селските райони у нас

“ПП Обединени земеделци инициира създаването на Обществен експертен съвет по аграрна политика. Той ще набележи основни приоритети на дългосрочна стратегия за развитие на агросектора и селските райони у нас". Това анонсира на пресконференция днес, 5 декември, председателят на партията Петя Ставрева. Предложението е подкрепено от участниците в дискусията за проблемите и предизвикателствата пред българското земеделие, организирана от Обединени земеделци  съвместно с фондация „Конрад Аденауер” през месец ноември т.г.

В Съвета ще участват експерти по аграрна политика, представители на браншови организации и аграрната наука, както и земеделски производители, каза Ставрева. Целта е да бъдат обобщени разумните предложения за необходимите промени в аграрната политика на страната и Общата селскостопанска политика на ЕС. Време е тази дългосрочна стратегия да стане факт, заявиха от Обединени земеделци.

Ставрeва каза още, че вече е представила в Брюксел предложенията за промяната на ОСП в защита на интересите на родните производители, обсъдени по време на дискусията.

“Искаме да бием камбаната за развитието на аграрният сектор в България. Той трябва да стане приоритет № 1 за държавата”, заяви от своя страна зам.-председателят на партията Георги Каркъмов. Затова по думите му ПП Обединени земеделци ще говори вече за обединени българи, обединени браншови организации, обединена наука, производители и предприемачи в дребния и средния бизнес.

Трябва да се създадат условия за развитието на всички сектори в промишлеността, които ползват суровини на българското земеделие, призова той.

От Обединени земеделци настояват за промяна в законодателството, касаещо поземлените отношения и за разрешаване на проблемите на комасацията. През 23-годишния преход има голям дисбаланс между малкото, но изключително едри земевладелци, и големия брой полупазарни земеделски стопанства, които не могат да се развиват. Необходимо е тези собственици, които са близо 90 на сто от над 400 хиляди земеделски стопанства у нас, да имат условия за производство и реализация на продукцията, подчерта Каркъмов.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.