1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обединени земеделци инициират Обществен експертен съвет по аграрна политика

Обединени земеделци инициират Обществен експертен съвет по аграрна политика

Той ще набележи основни приоритети на дългосрочна стратегия за развитие на агросектора и селските райони у нас

“ПП Обединени земеделци инициира създаването на Обществен експертен съвет по аграрна политика. Той ще набележи основни приоритети на дългосрочна стратегия за развитие на агросектора и селските райони у нас". Това анонсира на пресконференция днес, 5 декември, председателят на партията Петя Ставрева. Предложението е подкрепено от участниците в дискусията за проблемите и предизвикателствата пред българското земеделие, организирана от Обединени земеделци  съвместно с фондация „Конрад Аденауер” през месец ноември т.г.

В Съвета ще участват експерти по аграрна политика, представители на браншови организации и аграрната наука, както и земеделски производители, каза Ставрева. Целта е да бъдат обобщени разумните предложения за необходимите промени в аграрната политика на страната и Общата селскостопанска политика на ЕС. Време е тази дългосрочна стратегия да стане факт, заявиха от Обединени земеделци.

Ставрeва каза още, че вече е представила в Брюксел предложенията за промяната на ОСП в защита на интересите на родните производители, обсъдени по време на дискусията.

“Искаме да бием камбаната за развитието на аграрният сектор в България. Той трябва да стане приоритет № 1 за държавата”, заяви от своя страна зам.-председателят на партията Георги Каркъмов. Затова по думите му ПП Обединени земеделци ще говори вече за обединени българи, обединени браншови организации, обединена наука, производители и предприемачи в дребния и средния бизнес.

Трябва да се създадат условия за развитието на всички сектори в промишлеността, които ползват суровини на българското земеделие, призова той.

От Обединени земеделци настояват за промяна в законодателството, касаещо поземлените отношения и за разрешаване на проблемите на комасацията. През 23-годишния преход има голям дисбаланс между малкото, но изключително едри земевладелци, и големия брой полупазарни земеделски стопанства, които не могат да се развиват. Необходимо е тези собственици, които са близо 90 на сто от над 400 хиляди земеделски стопанства у нас, да имат условия за производство и реализация на продукцията, подчерта Каркъмов.

Статистиката сочи, че от суровината до крайния продукт цената е повишена многократно. Това е в услуга на предприемачи и търговци, което създава условия за фалит на много земеделски производители, което е заплаха и за социалния мир в страната, алармира той.

На нов прочит подлежи и Законът за арендата, в който трябва да регламентира отношенията между собствениците на земи и арендаторите. В парламента днес връх взимат лобистки интереси в полза на ползвателите. Затова подкрепяме много от справедливите искания на Съюза на собствениците на земеделски земи, заяви Каркъмов.

Необходима е и нова държавна политика в областта на напояването, което е основна предпоставка за развитие на земеделието, заявиха от партията. Чист популизъм е, че в момента се обръща внимание на овощарството и зеленчукопроизводството, където финансовата  подкрепа от държавата е крайно недостатъчна, подчертаха земеделците.

“На България е необходимо фермерско земеделие”, заяви в подкрепа на тази теза проф. Трифон Дарджонов. Министерството на земеделието и храните трябва да разработи стратегия за неговото развитие, която да защитава еднакво развитието на дребните, средните и едрите земеделски стопанства, настоява експертът. Той е категоричен, че едрото земеделие не трябва да бъде фаворизирано.

“В цял свят развитието на бизнеса и в частност на селското стопанство се подпомага от гаранционни фондове. В България обаче нещата не стоят така. Тук 23 години имаме див капитализъм, при който хората се борят единствено да оцелеят”, каза д-р Величка Рангелова. Тя призова за създаването на гаранционни фондове и кредитни кооперации, които реално да подкрепят бизнеса. В противен случай положението в българската икономика ще става все по-тежко, предупреди експертът по икономическа политика.   Тя даде за пример бизнеса в Европа, където 90% от средствата са от кредити, докато у нас убийствените лихви спъват кредитирането.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.