1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обсъдиха мерки за опазване на черешите в Кюстендил

Обсъдиха мерки за опазване на черешите в Кюстендил

И през тази година ще има засилена охрана и съдействие от страна на жандармерията

Държавата е длъжна да защити интереса на земеделските производители  и селскостопанската продукция трябва да бъде максимално опазена. Това каза  вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на кръгла маса в Кюстендил. Той предложи в края на активния сезон да се  проведе още една кръгла маса по този проблем.

Съвместната дейност между Министерството на вътрешните работи и Министерство на земеделието и храните дава успешни резултати за опазване на земеделската продукция. В момента опитите за набези на селскостопанска  продукция са единици, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.  Той посочи, че по-голям проблем в момента е саморазправството и  навлизането  на  т. нар. големи октоподи, които заграбват земеделски земи. Другият проблем е нерегламентираният внос на земеделски продукти и тяхната нерегламентирана продажба, за което разчитаме на съдействие от НАП и Агенция „Митници”, посочи още министърът.   

Областният директор на МВР Кюстендил обясни, че 1046 полицейски операции за превенция на селскостопанска продукция са извършени през 2011 г., което е със 732 пъти повече спрямо 2010 г. През миналата година са проверени над 3000 търговски обекта и са съставени 1 200 акта.

Най-рисковите периоди  са тези по време на прибирането на черешите, жътвата и гроздобера, като причината е най-вече икономическата криза в страната. Взаимодействието с местната власт  и различните институции е много важен момент за опазване на селскостопанска продукция. Само четири са посегателствата от 2010 г. досега на земеделска продукция в област Кюстендил, което говори за добре свършената работа от страна на институциите. Спирането  на субсидии от Държавен фонд „Земеделие”  за земеделски  производители, които палят стърнища, е много ефективна  мярка срещу умишлените палежи, посочиха също от МВР Кюстендил.

И през тази година  ще има засилена охрана и съдействие от страна на жандармерията  в района на Кюстендил за опазване на черешовата реколта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.