1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обсъждат проблемите на зеленчукопроизводството в община Шабла

Обсъждат проблемите на зеленчукопроизводството в община Шабла

На 20 март природозащитници ще представят промените по мярка 214 на ПРСР

Зеленчукопроизводители, представители на пчеларския бизнес и на „Напоителни системи“ ще се срещнат в гр. Шабла със зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, за да обсъдят проблемите в сектора. Двудневната дискусия ще се проведе в края на месец март, съобщи кметът на общината проф. Райна Бърдарева. Повод за срещата е тежкото положение на зеленчукопроизводството в крайморския регион, който допреди години се славеше като традиционен производител на капия, пипер, чушки и др.

По данни на проф. Бърдарева от изградените преди години в общината 40 000 дка поливни площи за зеленчуци, в момента се засаждат едва 18 000 дка. Причините за спада са много и различни. Сред основните са високата цена на водата и лошото състояние на поливните канали, в които тя се губи. Не на последно място стои липсата на пазар. В момента производителите разчитат на продажба на дребно и на частни лица, а не на сигурна борсова търговия. Тези и други проблеми ще бъдат представени пред зам.-министър Димитров. Надеждите на производителите на зеленчуци от община Шабла са в обещаните от държавата субсидии, с които да се подпомогне сектора.

Още през следващата седмица пред зърнопроизводители от общините Шабла и Каварна ще бъдат представени промените по мярка 214 за агроекологични плащания от ПРСР. Срещата ще се проведе на 20 март в сградата на община Шабла. Представители на Българското дружество за защита на птиците ще разяснят включването на нови дейности, свързани с унищожаването на посевите от зимуващите гъски в региона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.